April 2023: verandering

Er is verandering op komst. We zijn aan het opruimen, inpakken, de paarse 625 weer op zijn wielen gezet. De SHBVN gaat “on the move”. Verder verklappen we nog niets (want we willen dat u deze website blijft volgen…).

( Voor alle foto’s geldt: foto SHBVN– klik op een foto voor een vergroting).

 

Van Hool-Fiat S 315

Ook daar valt verandering te melden. De rubber afdichtringen van de zuigers van de voorremcilinders werden vervangen. Dat ging vlotter en makkelijker dan verwacht. Of dat iets zegt over onze (verkeerde?) verwachtingen of technische vaardigheden laten we maar even in het midden. Om de zuigers in de cilinders te krijgen werd op creatieve wijze een soort klemsysteem bedacht. De rubber afdichtringen zijn iets groter in diameter dan de zuiger en het inwendige van de cilinder en dat belette dat de zuiger “gewoon” in de cilinder kon worden geduwd en dus hadden we iets nodig om voor montage die ringen in te drukken zodat ze vlak kwamen te liggen met de zuigers. Van dun plastic werd een strip vervaardigd die rondom de zuiger werd gewikkeld en met tie-wraps op zijn plek werd gehouden. Strak aantrekken van de tie-wraps met een tang  zorgde ervoor dat de rubber afdichtring werd ingedrukt. Vervolgens het geheel zo recht mogelijk voor de cilinder positioneren en met een passende dopsleutel en rubber hamer gingen de zuigers zonder al teveel moeite keurig de cilinders in. Daarna zijn de cilinders, deels met nieuwe bouten en boutjes, gemonteerd. Dat alles op één, zeer productieve, dag!

   

Het “klemsysteem” in werking, juist positioneren en de zuiger zit in de cilinder

 

De remcilinders weer op hun plek

 

Momenteel  zijn we bezig met het (verder) vervaardigen van twee stuks remleiding en nieuwe remslangen liggen klaar voor montage. Onder de bus zijn leidingen gemonteerd aan de hoofdremcilinders.

       

De hoofdremcilinders weer onder de bus gemonteerd en met de leidingen verbonden

 

         

Nieuwe remslangen            remleiding in wording

 

Van Hool-Fiat 625

Van het paarse exemplaar werd een deel van het chassis in de zwarte lak gezet.