Renault Goelette R2086 (bedrijfsbrandweer NOVE Board)

Eind 2016 is onze collectie uitgebreid met een voertuig dat voorheen als brandweerwagen heef dienstgedaan. Dit voertuig werd in 1957 gebouwd door de bekende “brandspuitenfabriek” Van Bergen uit Heiligerlee (later is dit de firma BERWI in Winschoten geworden). De basis is een licht chassis van Renault, dat destijds gebruikt werd voor de opbouw van bestelwagens en lichte vrachtwagens en dat bekend stond onder de naam “Goelette”. Van Bergen bouwde hierop een bijzondere open carrosserie, voorzien van zitplaatsen voor de spuitgasten, een watertank en twee hogedruk haspels. De pomp is als voorbouwpomp uitgevoerd, dus vóór de voorbumper.

Van 1957 tot 1989 deed de Renault dienst bij de bedrijfsbrandweer van NOVE Board in het Groningse Hoogezand. Het bedrijf NOVE (kort voor NOordelijke industrie voor VEzelverwerking) produceerde een speciaal soort strokartonboard. Waarschijnlijk deed de Renault al die jaren alleen dienst op het fabrieksterrein en kwam hij nooit op de openbare weg. Dat verklaart waarom hij geen kenteken heeft.

Na zijn actieve diensttijd kwam de Goelette terecht bij diverse (particuliere) verzamelaars. Toen hij eind 2016 te koop werd aangeboden hebben wij besloten dit bijzondere voertuig aan te kopen. In januari 2017 is de Renault opgehaald en kreeg hij een plaatsje in onze stalling in Montfoort. Voorlopig zijn er geen concrete plannen met dit bijzondere voertuig, want we hebben meer dan genoeg te doen aan onze bussen. Maar in elk geval is deze “cabriolet” brandweerwagen bewaard gebleven.

(foto’s: Internet-klik op de foto voor een vergroting)